Horoszkóp

horoszkóp (görögül: horoscopos, „óranézés”) az asztrológia hiedelemrendszere szerint a Nap, a Hold, a Naprendszer bolygói és a 12 állatövi jegy helyzete egy adott pillanatban, általában egy személy születése idején, vagy életének fontos fordulópontján feltüntető ábra az esemény idejére és földrajzi helyére felállítva. Segítségével az „asztrológus” következtetéseket von le az adott ember sorsáról, jelleméről, betegségi hajlamairól stb. A horoszkóp az asztrológus szerint az általa megállapított szimbolikus üzenetet hordoz. Nem okozója, csak mutatója az eseményeknek.[1] Több fajtája van, például radixhoroszkóp (az egyén életének „térképe”), szolár- és lunárhoroszkóp (éves, illetve havi előrejelzés), vagy a kérdőhoroszkóp, melyből egy adott kérdésre keresnek választ.

Asztrológia

Az asztrológia vagy csillagjóslás (görögül αστρολογία) kifejezés a görög asztron, ‘csillag’ és logosz, ‘szó, tudomány’ szavakból ered. Az úgynevezett ezoterikus tanok egyike, és feladata a bolygók állásából egy adott időpontban bekövetkezett esemény (legtöbbször egy személy születése) sorsának minél pontosabb meghatározása. Tudománytörténeti szempontból, mint egykor a csillagászat része, érdemes tanulmányozni, az asztrológia maga azonban a jelenlegi hivatalos tudomány meghatározás szerint nem tudomány.

Gesztusok

gesztus a metakommunikáció egyik fajtája. Magában foglalja a fej, a karok és a láb mozgását. Ezek lehetnek szándéktalanok, de szándékosak is. A gesztusokat viszonylag könnyű tudatosan irányítani, ezeknek egy része egyezményes jelekké alakul át, ilyen a bólogatás, a fejrázás, integetés. Ugyanakkor e jeleknek a jelentése kultúraspecifikus.
Ez a kép egy üres alt attribútummal rendelkezik;  a fájl neve ruszkik-haza.jpg

A gesztusok lehetőséget adnak arra, hogy az emberek befolyásolni tudják a kommunikáció folyamatát. Így például képesek a beszélgetés sebességét változtatni, gyorsítani lassítani, vagy akár jelezni is ha a kommunikációban zavar keletkezik. A gesztusok szándéktalan fajtái kifejezhetnek belső feszültséget, érzelmet, gondolatokat. Akár a hazugságokat is leleplezhetik. Ilyenek jelek például a kézremegés, ujjtördelés, de akár léteznek olyan mozdulatok is amiknek specifikusabb értelmezésük van, ilyen például a karikagyűrűvel való játszadozás.

A gesztusok öt típusba sorolhatók:

  • a) érzelmi állapotot, érzelmi megnyilvánulást kifejezők, emberi viszonyulást kifejezők
  • b) a beszéd ritmusát követők, a szóbeli közlést megvilágítók, erősítők, illetve ellenpontozók
  • c) valamit illusztrálók, jelképezők
  • d) irányítók
  • e) a szóbeli közlést helyettesítő, szó nélkül érthető jelentésű gesztusok (szignálok, emblémák)
 
 
 
Gesztusok
http://szig-kalocsa.sulinet.hu/wp-content/uploads/2014/10/3.-Gesztusok-test.pdf

Jellemed az orrod alapján

Fiziognómia – ez egy módszer a személyiségi jegy és lelki állapot megállapítására az arcvonásból és a mimikából. Az ókori Kínában fedezték fel az arcról olvasás művészetét és már Konfucius korában is nagy népszerűségnek örvendett.

A kínaiak biztosak abban: aki megtanul olvasni az arckifejezésből, az belelát az ember lelkébe és kitalálja annak a jövőjét!

Az orr az arcunk legkiállóbb része, arányossá teszi az arcunkat és egyensúlyba hozza azt. Ezért a fiziognómiával foglalkozók, úgy vélik, hogy az arc formája alapján történő jellem meghatározásnál a figyelmet elsősorban az orra kell helyezni. Ellenőrizd, hogy az orrod mit árul el rólad!

1. Római orr

A hosszú, végén enyhén görbülő orr a tulajdonosának bátorságról, céltudatosságról, férfiasságról beszél. Az ilyen formájú orral rendelkező ember habozás nélkül képes nehéz döntéseket meghozni, analitikus észjárással rendelkezik, könnyedén halad a ranglétrán előre.

2. Húsos orr

Az ilyen orral rendelkező emberek alkotó tehetséggel rendelkeznek. Ők szenvedélyesek és elragadóak, nagylelkűek és okosak, mindig képesek kezet nyújtani, megvédeni és segíteni a bajbajutottaknak… A nők ilyen orral kitűnő háziasszonyok és gondoskodó anyák.

3. Fitos orr

Ezek az emberek nagyszerű orral rendelkeznek, az életben optimisták. Érzékeny személyiségek, hangulatuk gyakran változik, de éppen ezért gyakorlatilag elbűvölőek az első pillanattól fogva.

4. Görög orr

Szorgalmas és komoly emberek. Mindig meg vannak győződve az igazukról és néha hajlamosak kimutatni a makacsságukat. Látszólagos megközelíthetetlenségük érzékeny természetet rejt, szükségük van a dicséretre és az elismerésre.

5. Pisze orr

A pisze orr abban különbözik a fitos orrtól, hogy a vége gömbölyűbb és húsosabb. Ha pisze orrú emberrel találkozol, akkor akaratlanul is bizalommal fordulsz felé. Ezek az emberek szó szerint megbízhatóságot és nyugalmat árasztanak, jó beszélő képességgel rendelkeznek, mindig készek a segítségnyújtásra… sokszor még saját káruk árán is.

Valószínűleg a pisze orrúaknak ezért van mindig sok barátjuk és ismerősük!

6. Sas orr

Ők született üzletemberek! Jó érzékük van a pénzhez és nagyszerűen kötnek számukra előnyös üzleteket. Ezen kívül nagyszerű pedagógusok, készek mindent bele adni a munkájukba.

7. Kicsi orr

A kis orr tulajdonosai rugalmas természetűek és képesek a kompromisszumokra. Ezek az emberek nyitottak, optimisták és vonzóak, de ugyanakkor nagyon sérülékenyek és szükségük van a támogatásra és az elismerésre.

8. Egyenes orr

Ezek az emberek nehéz természetűek és éles eszűek, kiváló esztétikai érzékkel rendelkeznek, jó érzékük van a művészetekhez és mindenhez, ami szép. Szakmai téren biztos léptekkel haladnak saját céljaik felé és mindig sikeresek!

Problémamegoldás ​

A problémamegoldás 7 lépése

 

1. lépés – Ismerd fel a problémát

Fontos, hogy felismerjük a helyzetet, figyeljük meg, hogy mit vált ki belőlünk, milyen érzések kerítenek hatalmukba, milyen a hangulatunk. Lassítsuk le légzésünket és elménket, állapítsuk meg magunkban, hogy egy akadályhoz érkeztünk. A felismerés a legfontosabb lépés, amely ahhoz vezet, hogy egy problémát meg tudjuk oldani.

 

2. lépés – Azonosítsd az érzést, amit a nehézség kivált

A nem várt események, nehézségek valamilyen érzést váltanak ki belőlünk. Az egyes érzések pedig sokszor tipikusan beazonosítható testérzettel jelentkeznek, mint pld. elszorult torok, égő érzés a melkasban, összeszorult gyomor, vibráló érzés a gerincben stb. Ezek jelenthetnek stresszt, félelmet, haragot, kétségbeesést, szomorúságot stb. Tanuljuk meg, mely érzés milyen testérzettel jár, így később az könnyebben beazonosítható lesz.

Ezek alapján később gyorsan és hatékonyan tud az egyes negatív érzések leküzdésére a megfelelő módszert alkalmazni. Ez segít abban, hogy idegrendszerünket le tudjuk nyugatatni és kritikus helyzetben is tiszta fejjel tudjunk gondolkodni.

Tipp: Az érzelmi intelligencia fejlesztése segít az érzelmek azonosításában.

 

3. lépés – Mérd fel a helyzetet objektíven

Hajlamosak vagyunk arra, hogy problémáink nagy részét valamely külső, általunk nem kontrollálható eseményre vezessük vissza, mint pld. a főnök a kollégák, a gazdasági helyzet, a politika stb. E miatt sokszor nem is keresünk rá megoldást.

A problémamegoldás fontos előfeltétele, hogy tisztán lássuk a helyzetet. Habár a nehézségek, amikkel legtöbbször találkozunk, sokszor rajtunk kívül álló elemeket is tartalmaznak, objektíven megvizsgálva rá fogunk találni azokra a lehetőségekre, amelyeket részben vagy egészben befolyásunk alá vonhatunk.

 

4. lépés – Tisztázd a helyzetet és vond le a következtetést

Ha sikerült érzelmeinket letisztítani és a felmerülő nehézségről objektíven gondolkodni, úgy érdemes magunkban, vagy a problémás helyzetben érintett többi féllel a helyzetet újra objektíven tisztázni. A problémamegoldás a helyes kérdés megfogalmazásával nagyban leegyszerűsödik.

Az olyan kérdések feltevése (akár magunknak is), minta a “Jól értem hogy… ?” “Ez tényleg azt jelenti, hogy…” . Ezen kérdések a feltételezett nehézséget akár részben meg is oldhatják, vagy segítenek kizárni olyan létező, vagy vélt elemeket, amelyek nem relevánsak az adott helyzetben.

A tisztázást követően mindenképpen vonjuk le a következtetést, és kiemelve nevezzük meg, írjuk le azon pontokat, melyet a nehézség legfontosabb jellemzőinek hívhatunk.

 

5. lépés – Változtass nézőpontot

Ha valamely barátunk vagy ismerősünk kér tőlünk tanácsot egy probléma megoldását illetően, legtöbben azonnal tudunk rá megoldást ajánlani. A saját problémáinkat azonban sokszor fel sem ismerjük, vagy tanácstalanok vagyunk a megoldást illetően. Sok esetben segítség lehet, hogy a helyzetet egy harmadik nézőpontból kívülről próbáljuk meg elképzelni. Milyen tanáccsal szolgálnánk magunknak  akkor?

Ha nehezünkre esik saját helyzetünket elemezni, kérjünk segítséget egy közeli ismerőstől, vagy baráttól, kérjük meg, hogy adjon őszinte visszajelzést a problémát illetően.

 

6. lépés – Találd meg a lehetőséget

Rongyos már a fülünk, annyiszor hallottuk ezt a tanácsot. Nem számít milyen régóta áll már fenn a nehézség és az mennyire negatív. Egy dolgot nem szabad soha elfogadni, hogy ez a továbbiakban is így maradjon, vagy hogy a probléma újra és újra a szőnyeg alá legyen söpörve. Életünket nem tudjuk egy korábbi állásból visszatölteni, túl rövid ahhoz, hogy elvesztegessük, és túl hosszú ahhoz, hogy negatív helyzetben, negatív környezetben éljük meg.

Minden szituáció rejt magában lehetőséget egy új, pozitiv élményt, hasznos tapasztalatot. Ezt kell meglátnunk minden helyzetben. A megtalált lehetőség a felismerés pillanatától akár elérendő céllá is fejlődhet, amiért érdemes az erőfeszítéseket megtenni.

 

7. lépés – Fókuszálj a jelenre

Nem számít, hogy mely korban, vagy mely országban a legjobb élni, nem számít milyen a munkaerőpiac, vagy a vállalkozói környezet.

Ami igazán számít, az az, hogy mi a jelen helyzet és ebből kell kiindulnunk. Fókuszáljunk arra, ami a realitás és abból mi az mit mi azonnal befolyásolni tudunk a helyzet jobbá tételére.

Ne halogassunk, ne várjunk másokra, hiszen csak és kizárólag mi lehetünk felelősek a saját boldogságunkért. A problémamegoldás sokszor drasztikus lépéseket követel meg. A problémákra azonnal, határozott lépésekkel kell válaszolni, akár átmenetileg még kellemetlenebb időszakokat bevállalni.

Arcolvasás

Távol-keleti üzletemberek már régóta fordulnak arcolvasókhoz fontosabb döntések előtt.

Nem kell azonban profi arcolvasónak lenni ahhoz, hogy belepillantsunk a jövőbe. A szian mien alapelvei szerint arcunk minden része életünk egy-egy időszakának felel meg.

Homlokunk például tizen- és huszonéveinket mutatja, szemünk a harmincas éveket, orrunk a negyveneseket, szánk az ötveneseket.

Állunk és állkapcsunk alakja elárulja, mi történik majd velünk hatvanas éveinkben és azon túl. Minél hosszabb az állkapcsunk, annál tovább élünk.

Az alábbiakban néhány olyan jellemző következik, amelyet érdemes megfigyelni:

Száj – A széles száj hatalmat és sikert ígér. A telt ajkak azt jelzik, hogy gazdagok leszünk, de ötvenes éveink előtt nem. A vastag alsó ajak nagylelkű személyiséget rejt. A kiálló fog viszont rossz jel, jövőbeli pénzügyi problémákra utal.

Szem – A közel ülő szemek azt jelentik, hogy az illető becsvágyó, nagy célokat tűz maga elé, de gyakran türelmetlen, és nehéz kijönni vele.

sziang mien arcolvasás

Minél messzebb ülnek a szemek egymástól, annál valószínűbb, hogy nyugodt emberről van szó. A mandulaszemű nőkből nagyon jó anya és feleség lesz. A kis szeműeknek nehezükre eshet a kötelezettségvállalás.

Orr – A nagy orr a jólétet, gazdagságot jelképezi. A pattanás vagy szeplő az orron azt jelenti, hogy negyvenes éveink változást hoznak a karrierben vagy a kapcsolatokban.

Homlok – Jó szerencse vár ránk, ha homlokunkon piros foltok vannak. A száraz bőr arra figyelmeztet, hogy nagy változásokra lesz szükségünk egy jelentős akadály leküzdéséhez.

Szemöldök – Az alacsonyan ülő szemöldök erőteljes energiát jelez. A magas szemöldök magabiztos, jó döntéshozó emberre utal.

https://thomaskerekes.wordpress.com/2011/05/21/arcdiagnosztika/
https://femina.hu/ezo/huseges_tipus_8_jellemzo_vonas_a_ferfi_arcan_ami_elarulja/
Az arcod nem hazudik

Pusztán azzal, hogy valaki arcába nézünk, meg tudjuk mondani, hogy az illető boldog, szomorú, bizonytalan, szégyenlős, nagylelkű, zárkózott, barátságos, gondos, megbízható, avagy fáradt-e. S az esetek többségében az első benyomásunk pontos lesz.

Ma már tudjuk, hogy az olyan ősrégi állítások, mint „Ne bízz abban, akinek túl közelülő szemei vannak!” vagy „sötét pillantása van”, tényeken alapulnak.

Az arcunk sose hazudik

Kezdjük azzal, hogy megnézzük a formáját: kerek, négyszögletes, ovális, szív vagy háromszög alakú? Természetesen nincs csak ilyen vagy csak olyan arcforma, a legtöbbünknek kevert formájú arca van, ami mutatja, hogy semmi sem csak fehér vagy fekete, minden ember összetett és sokrétű.

Évszázadok alatt a fiziognómusok – az arcvonásokkal foglalkozó szakértők – számos különböző módszert dolgoztak ki az arcok kategorizálására. Habár a nyugati fiziognómia a keletitől teljesen függetlenül fejlődött ki, mindkettő öt különböző típust – fa, tűz, víz, fém, föld – különböztet meg.

Az öt arcforma

1. A négyszögletes arcforma a magabiztos emberek sajátja, akik hatással vannak másokra, illetve jó vezetők. Praktikusak, határozottak és hatalmas akaraterővel rendelkeznek. Jellemzően sportosak.

2. A kerek arcú emberek társaságkedvelők, szociálisan érzékenyek, lelkesek és elfogadók. Élvezik az életet, és ami érdekli őket, azt hatalmas szenvedéllyel és energiával űzik.

3. A háromszögletű arcforma az álmodozók és gondolkodók sajátja. Gyakran találjuk őket kreativitást igénylő pozíciókban. A magabiztosság hiánya időnként hátráltatja őket saját előrehaladásukban.

4. Az ovális arcú emberek gondoskodók, jelentékenyek, szimpatikusak és empatikusak. Logikusak és képesek a problémákat minden oldalról megvizsgálni.

5. A kúp alakú arcot viselők intelligensek, kreatívak és vidámak. Tapintatosak és jól kijönnek másokkal, ugyanakkor nehezükre esik kiállni magukért.

A nyolc arcterület

Az arcolvasás tudománya részekre – 8 fő befolyási övezetre – tagolja az arcot, amelyeket szintén első pillantásra fel tudunk mérni a másik arcán. Ezek a benyomások határozzák meg az illetőhöz való további hozzáállásunkat.

1. Homlok – karrier: A homlok az egyén szakmai életéhez kapcsolható. A sima homlok annak jele, hogy tulajdonosa sikeres a munkájában.

2. A két szemöldök közötti rész – ambíció: Ha ez a rész keskeny, tulajdonosa társaságkedvelő, de nem túl ambiciózus. Minél szélesebb ez a rész, tulajdonosa annál könnyelműbb, nagylelkűbb és megbocsátóbb.

3. Közvetlenül a két szemöldök fölött –
család: Ennek a résznek az egyenletessége az otthont, a családi életet és a családtagok egymás közti szeretetét jelzi.

4. A két szem külső csúcsa – házasság:
A szemek külső csúcsának deformáltsága mutatja, mennyire sikeres, harmonikus és hosszú távú kapcsolatok várhatók.

5. Az orca – társadalom: Az orca arról árulkodik, hogy tulajdonosa milyen kapcsolatban
áll a társadalommal és a barátokkal úgy általá­ban. Ha az arccsontok tisztán kivehetők,
a személyt erős és hosszú távú barátságok jellemzik.

6. Az orr – egészség, pénz és szerencse:
A szemek közötti rész, amely az orrnyerget is magába foglalja, az egészséget jelöli. Amennyiben ez a rész széles, az egyén alapvetően jó egészségnek örvend.

7. A száj és az orr közti rész – jólét. Az áll – otthon: A száj fölötti és alatti részek az egyén otthoni életéhez kötődnek. Amennyiben ezek a felületek simák, úgy tulajdonosa egy stabil, kényelmes és boldog otthoni életet élvezhet.

8. A homlok jobb és bal oldala – utazás: Ezek a területek arról árulkodnak, hogy az ember mennyit utazik, és mennyit profitál más életstílusok és kultúrák megismeréséből.

Mit mond a szemed?

A leghangsúlyosabban és leginkább olvasható terület az arcunkon a szemünk, az orrunk és a szánk. A nagy szemek a nyitott személyiségeket jellemzik, míg a kicsik zárkózottabb, de igazán céltudatosakat. A nagyon kicsi szemekkel rendelkezők nem megbízhatóak. Ha a szem formája kerek, az azt jelenti, hogy az illető nagyon hűséges, kitartó, az ovális jó humorérzékkel rendelkezik, vidám természet, a vágott pedig szigorú szabályok közt éli le életét.

Az orrból már a mérete alapján is sok minden kiderül: ha nagy az orra az illetőnek, akkor jószívű, ha kicsi, akkor gyengéd. Ha valakinek hegyes, akkor kicsinyes embert sejthetünk, míg ha görbe, akkor dominánsat vagy kapzsit. A kerek orr mindenképpen valamilyen pozitív tulajdonságot jelez, mint amilyen a jólelkűség. A vastag és kicsi orr azonban kifejezetten rossz természetet sugall.

A száj esetében a nagyon keskeny, szinte vonalszerű ajkak rideg, ám mindenképpen szorgalmas nőre vagy férfira utalnak, míg a húsos, vastag ajkak érzéki, meleg, de lusta emberre.

https://thomaskerekes.wordpress.com/2011/05/21/arcdiagnosztika/
https://femina.hu/ezo/huseges_tipus_8_jellemzo_vonas_a_ferfi_arcan_ami_elarulja/
Az arcod nem hazudik

Genealogia

Múlt nélkül nincs jelen, jelen nélkül nincs jövő –  múltad nélkül nem lesz jövőd!

családfán ábrázoljuk az ősök illetve utódok közötti kapcsolatokat, azaz a családfa a származástan (genealógia) tudományának eredményeit bemutató egyik fontos eszköz. Két fő formáját különböztethetjük meg:

  • Egy ember őseit bemutató családfa: úgy néz ki, mint egy fa koronája, a sok ősből az idő előrehaladtával – az ábrán lefele – egyre kevesebb, végül egy utód lesz.
  • Egy ember (vagy pár) leszármazottait bemutató családfa: az előző ellentéte, a formája olyan, mint egy fa gyökérzetéé, lefelé haladva ágazik egyre több felé.

Természetesen ez a két változat kombinálható, lehet olyan családfát is készíteni, amely több generáción keresztül a család minden tagját feltünteti; ez általában nehezen ábrázolható, három-négy generáció után már teljesen áttekinthetetlenné válhat egy ilyen ábra.

A régebben készült családfákat általában komoly művészi színvonalon készítették el, ma inkább a családfa információtartalmát tartjuk szem előtt.

https://hu.wikibooks.org/wiki/Geneal%C3%B3gia/Csal%C3%A1dfa
Családfakutatás, zsidótörvények, ősök, genealogia

Magyarország térképek

This image has an empty alt attribute; its file name is trianini-békeszerződés-850x1024.jpg
Ismertető szöveg: A trianoni békeszerződés 1920. június 4-én Magyarország területének 71.4%-át (232.338 km2), lakosságának 63.5%-át (1910: 13,271.370) vette el. A régi határ vonalát sehol sem érte el a megmaradt csonka ország. Természetes határaink megbolygatása azonban – mint mindig – ezúttal is ideiglenesnek bizonyult.

Visszacsatolt területeink 1938-tól 1941-ig minden évben növelték a csonka országot.
I Az 1. bécsi döntéssel 1938. november 2-án visszatért felvidéki sáv: 11.927 km2, 1 millió lakossal.
II Az 1939. március 15-től kezdve visszafoglalt Kárpátalja: 12.061 km2. 600-ezer lakossal.
III A 2. bécsi döntéssel 1940. augusztus 30-én visszacsatolt északerdélyi és keleti terület: 43.104 km2, 2.5 millió lakossal.
IV Az 1941. áprilisában visszafoglalt déli terület: 11.588 km2 1 millió lakossal.

A négy ízben gyarapodott, kiegészülő Magyarország területe 171.753 km2, 14.843.279 l. (1942.XII.31.)