A gyülekezet temploma

2017-10-03 /

A templom A belterületen először 1652-őt megelőző években építhettek oratóriumot a reformátusok. Ennek a templomnak építésére pontos adat nincs. 1652 az első említett évszám a gyülekezetben, amikor már harangot öntetnek, így oratóriumnak állnia kellett ezt megelőzőleg. E templom körülbelül fele akkora lehetett mint a mai. 1779-ben az alapjáig elbontották ezt az épületet, ahogy akkor mondták az „alapja kihányattatott” . Ezután építették fel a ma is látható templomot április 21. és november 7.-e közt.

Az építkezéshez a környékbeli falvak is hozzájárultak, ki-ki mivel tudott. Volt olyan falu amely nyersanyagot küldött, de volt olyan is, ahonnan emberek jöttek, és két kezükkel segítették a mihályháziakat. A templom későbarokk stílusban épült fel, torony nélkül. 20X10 méter alapterületű, belmagassága 6 méter, a falvastagság 100 cm, amely követ és téglát is tartalmaz vegyesen.

Az épületen 12 ablak található. Alul kívülről szögletes, belül íves. A karzat ablakai kívül belül ívesek. A keleti oldalon csupán 5 ablak van, melyből az ötödik a szószék kis négyzet alakú ablaka. Az északi oldalon (hátul) található a 12. ablak mely tojás alakú. 2010-ben üvegtéglával lett kirakva.

Külalakja sokszor változott már, mely képeken még jól látszik. Volt simára vakolt kváderkövekkel díszített, de volt kőporral vakolt kváderkő-díszítés nélküli is. Ez is ahogy az előző is több színben. Ma – 1979 óta – kőporozott, először barnás színű, majd – 2010 óta – sárga. A tető burkolata – ugyancsak 1979 óta – pala. Hátul díszítetlen, egyszerű tűzfal áll már 1865 óta.

A templombelső. A padló eredetileg vöröstégla burkolatú volt, mely ma már csak az északi karzatlépcső alatt látható. A fekete-fehér cementlapos burkolatot a Nőegylet készítette 1936-ban. A szószék téglából épült, hagyományosan a lelkipásztor, -Csaba István- saját költségén. Díszítése ornamentikus hármas egységekben láthatóak rajta díszítések. Felülete olajfestékkel volt kezelve, amely rendkívül hasonlított a korabeli cserépkályhákhoz. Ezt a régi stílusát igyekeztek visszaadni neki az 1977-es felújítés során. Azonban ez a vizesedése miatt 2004-es felújításnál el lett távolítva. A függő, fa szószékkorona szintén későbarokk stílusjegyeket hordoz magán.

Feljegyzés szerint 28 paddal készült, így ebből következtethetünk, hogy nem volt az építés évében még karzata, ugyanis a későbbi bővítéseket leszámítva (papné padja, falusi elöljárók padja) 28 pad található a templom földszintjén. A padok állatfej formára emlékeztető záródásúak. A későbbi bővítések szintén XIX. századiak lehetnek. Ilyen a legdíszesebben záródó padsor, ahol a falusi elöljárók helye volt. A Mózes-szék 1779-ből származik (ugyanis ez a 28. pad), díszítése meglehetősen egyszerű, de elegáns. Ekkor még fölötte tető állt, mely a XX. század első felében került le róla. A templom közepén lévő centrális teret körbevevő padok eleje mind a Mózes-szék mintájának egyszerűsített változatát hordozzák, ez is utal arra, hogy egy időben készültek.

A karzat építéséről még pontos adat nem áll rendelkezésünkre, de valószínű, hogy a torony építése környékén kerülhetett be a templomba az öt faoszlopon álló, U alakú, két feljárós karzat. Az elején felváltva láthatóak kazettás szerkezetű díszítések. Alján a romantikára jellemző hullámdísz látható, mely a legfontosabb korhatározója a karzatnak. A karzat alja szintén kazettázott.

Nagy változást hoz a templomnak, illetve a faluképnek is az 1811-ben elkezdett torony építése. Mindenkit megelőzve, itt épült fel a legkorábban protestáns templomtorony a közvetlen környéken. 1814-re készül el a torony órával. Hasonló süvege lehetett mint a ma, azonban ma már egy 1871-ben készült süveget láthatunk. Az eredeti 52 év után, 1866-ban leégett. Így az új süveggel a torony 30 méter magas lett. A környék egyik legmagasabb templomává nőve. Stílusa klasszicista. Három osztású. Az alsóban található bejárat, és a kezdetekben egy ablak amelybe 1925-ben I. Világháborús emlékművet helyeznek el. A középső osztásban körablak látható kváderdíszítéssel. A felsőben pedig négy boltozott ablak, valamint a toronyóra, az ugyancsak félkör-ív alakú holtköntben.

Az 1850-es években belső alakítások kerülnek sorra. Ekkor bővítik a padok számát, valamint ekkor kerül helyére a ma is használatos Úrasztala. 1911-ben a gyülekezet márvány keresztelő-kútat kap, Hetessy Kálmán és neje Pethő Ilona ajándékaként. Ugyanebben az évben készül el Budapesten Országh Sándor műhelyében a 6 regiszteres orgona is. Amint egyszer már említve lett, a Nőegylet tevékenykedése nyomán a cemetlapok lerakása mellett a templom köré kovácsolt-vas kerítést is állítatott, a szarvasmarhák távoltartása érdekében.

A templom képe legutoljára 2010-ben változott meg, amikor az északi (hátsó) cintóriumot veszélyessége miatt el kellett bontani, s helyére új, a templom stílusához illő, mégis modern megoldásokat is tartalmazó timpanonos cintórium épült, négy ablakkal, belül pedig egy vakablakkal. Ekkor, a korábbi kerítést megnyitva és járda kiépítésével utat engedtek a gyalogosforgalomnak. A torony alatt lévő cintóriumban kétoldalt egy-egy fa burkolatú vakablak van. A templom előtt pedig a felújítást megelőző évben térkövezett burkolatot helyeztek el, az önkormányzat támogatásával.