100-as lista

A 100 féle megengedett élelmiszer:

Húsok és belsőségek (22):

marha steak, marha szelet, hátszín steak, roston sült marha, marhafartő steak, nyelv, Bresaola (levegővel szárított marhahús), borjú filé, borjúszelet, vese, borjúmáj, előfőzött zsírmentes sonka, előfőzött zsírmentes csirke vagy pulyka, zsírszegény bacon, vadhús (szarvas, őz, fácán, fogoly, mezei nyúl, nyírfajd), nyúlhús.

Halak (26):

sügér, tőkehal, tengeri rák, közönséges lepényhal (citrom nélkül), nyelvhal magában, szürke márna, foltos tőkehal, csacsihal, óriási laposhal, hering, makréla, ördöghal, sima lepényhal, sávos tőkehal, szivárvány pisztráng, vörös márna, lazac, füstölt lazac, szardínia, tengeri keszeg, rája, kardhal, tonhal, rombuszhal, sárga tőkehal, halikra (tőkehalé, lazacé, heringé).

Tengeri ételek (9):

tintahal, kagyló, szívkagyló, rák, homár, dublini öbli garnéla, tengeri rák, mediterrán garnéla, kék kagyló, osztriga, garnéla, fésű kagyló, apró tengeri rákok, kürtcsiga.

Szárnyas húsok (7):

csirke, csibe, csirke máj, guineai szárnyas, strucc, galamb, fürj, pulyka.

Tojás (2):

tyúktojás, fürjtojás.

Zsírszegény tejtermékek (4):

zsírszegény túró, zsírszegény görög joghurt, zsírszegény sima joghurt (aszpartammal édesítve vagy magában), sovány tej.

Növényi fehérjék (1):

tofu.

Zöldségek(29):

articsóka, aszparágusz, padlizsán, cékla, brokkoli, káposzta (fehér, vörös, Savoy, karfiol, kínai kel, kel,  röviden minden fajta káposzta), karalábé, répa, zeller, cikória, cukkini, uborka, édeskömény, bab, póréhagyma, gomba, vörös hagyma, pálmaszív, édes paprika, sütőtök, retek, rebarbara, minden féle salátalevél, szójabab, spenót, karórépa, mángold, paradicsom, fehérrépa.

Kiegészítés:

A só: vigyázat, megköti a vizet, ezért ha túl sósan eszünk stagnál a súlyleadás (de utána behozzuk)

0 %-os tejtermékek:

A 0 %-os fromage blanc az egyik alap ehhez a fogyókúrához. Bátran lehet választani a saját márkás termékeket (Auchan, Leclerc, Carrefour), minőségre kiválóak. Tejből és tejporból a „écremé” feliratú takarja a 0%-osat. Nagyobb hiperekben találhatunk 3%-os sajtot (akár reszelve is) és a Carré Frais is készít 0%-osat.

A fromage blanc hasonlít a magyar túróra, de annál lágyabb, krémesebb. Otthon is könnyen előállítható: 0,5 liter tejhez 1 evőkanál citromlét adunk, majd a tejet szobahőmérsékletű helyen állni hagyjuk. A tej a hőmérséklettől függően — kb. 1 nap alatt megalszik. Egy kisebb tálba szitát helyezünk, ebbe öntjük az aludttejet, majd hűtőbe tesszük, és megvárjuk, amíg a savó a tálba csöpög. A szitában maradt tejtermék a fromage blanc. (A Dukan-dieta  fordítójának jegyzete a könyvből)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *