Diósd

A Szovjetunióba hurcolt magyarországi németek és a Németország nyugati és szovjet zónáiba kitelepítettek

A Szovjetunióba hurcolt magyarországi németek és a Németország nyugati és szovjet zónáiba kitelepítettek száma településenként. Forrás: A magyarországi németek kitelepítése és az 1941. évi népszámlálás, Központi Statisztikai Hivatal, Budapest, 2004, pp. 306-331 old.; Zielbauer györgy: magyar polgári lakosok deportálása és… (READ MORE)

Budakeszi, Diósd, Legújabb bejegyzés, Nemzetiségek

TÖRÖKBÁLINT ÉS DIÓSD LAKODALMAS SZOKÁSAI

A főváros közvetlen szomszédságában fekvő Törökbálint és Diósd eredete régi időkbe nyúlik vissza. Törökbálint — az ott végzett ásatások szerint, — már a rómaiak korában lakott vidék volt. Régi magyar okiratok Torbágy névvel emlegetik (ezért a nép nyelvén ma is még Tud-wai). Diósd Szent… (READ MORE)

Diósd, Legújabb bejegyzés, Pest-Pilis-Solt-Kis-Kun megye, Törökbálint

,

Diósd őslakosai

​ Az új lakosok ősei a néphagyomány szerint Schwartzwaldból származnak. A telepesek zömét azonban feltehetően a bajorok alkották, mivel a Diósdon beszélt nyelvjárás – még az 1930-as évek megállapításai szerint is – a középbajorral mutatta a legnagyobb rokonságot. Ami a… (READ MORE)

Diósd

Kitelepítések Diósdról – 1947

A Közép- és Délkelet-Európában élő német nemzetiségű lakosság áttelepítésének gondolata már a szövetséges hatalmak teheráni konferenciáján felmerült. A második világháború alatt a lengyel és csehszlovák vezetés egyértelműen hangsúlyozta az országaik területén élő német kisebbség felelősségét a hitleri megszállásért. Az első… (READ MORE)

Diósd, Helytörténet, Legújabb bejegyzés

,